January 20, 2021 Info@joostvisbeen.nl
Nieuws
Home / Coldcaseteam stort zich op verdwijning boerin Alie Spruit
Back to News

Peter R. de Vries: ’Politie of familie eerder niet geïnteresseerd’

De politie heeft het onderzoek heropend naar de verdwijning van Alie Spruit, een boerin uit Haastrecht die 25 jaar geleden spoorloos verdween. Naar aanleiding van nieuwe informatie stort een coldcaseteam zich op de zaak en wordt de boerderij waar ze woonde, uitgebreid onderzocht. Dat meldt het AD.

 “Ze was niet altijd even lief voor haar kinderen”Neef van de echtgenoot van Alie

De toen 31-jarige Spruit verdween in 1988. Volgens haar man fietste ze weg na een echtelijke ruzie en keerde ze nooit meer terug. Een oud-rechercheur geloofde dat verhaal echter niet. Hij duikelde nieuwe feiten op die de zaak mogelijk in een ander licht zetten.

31-jarige moeder plots weg
Alie was pas 31 jaar en moeder van vijf kinderen toen ze van de ene op de andere dag verdween. Niemand die het begreep. Haar man Henk vertelde de politie destijds hoe het volgens hem ging.

Op 23 januari 1988 stapte Alie op haar fiets, nadat zij en haar man ruzie hadden gehad. Weg was ze, en ze kwam simpelweg nooit meer terug. Grote zoektochten, waarbij zelfs F16’s werden ingezet, hadden geen resultaat.

Geruchten: In de beerput, gevoerd aan de vakens
Er gingen diverse geruchten de ronde in Haastrecht. Zo zou Alie niet uit vrije wil zijn vertrokken, maar zou er zich op het erf – of in de varkensschuur ernaast – iets gruwelijks hebben afgespeeld. In een beerput gegooid, zei de één. Aan de varkens gevoerd, fluisterde een ander. De speculaties waren voor de politie nooit aanleiding om een groot onderzoek te doen in en rond de boerderij waar de familie destijds woonde, tot gisteren.

Grote zwarte schermen staan nu voor de boerderij. Haar echtgenoot Henk woont er niet meer, maar hij gaf een korte en stellige reactie. ‘Het is gegaan zoals ik altijd heb gezegd. De politie zal er niets vinden.’

Woordenwisseling
Ook een neef van de man van Alie liet gisteren aan Omroep West weten dat de vrouw vertrok na een woordenwisseling. ‘Ik geloof niet dat ze geslagen is. Waarover de woordenwisseling ging, weet ik niet.’

De neef sluit niet uit dat de woordenwisseling iets te maken had met de kinderen: ‘Ze was niet altijd even lief voor haar kinderen’. Na de ruzie, is de vrouw weggelopen. ‘Haar echtgenoot is Alie niet achterna gegaan. Ik heb er toen nachten niet van kunnen slapen’, aldus de neef. 

 “Ze is zo gek met de kinderen en die zomaar achterlaten… Nee, zo ken ik Alie niet.”Buurvrouw en goede vriendin van Alie
© anp.

Brief buurvrouw
Mogelijk heeft speurwerk van de voormalige Goudse recherchechef Joost Visbeen een bepalende rol gespeeld. Hij heeft zich na zijn pensioen vastgebeten in de verdwijning van de boerin en een rapport met zijn bevindingen naar de politie gestuurd. De politieman wist de hand te leggen op een lange brief van de buurvrouw en goede vriendin van Alie, die pas jaren later boven water kwam.

De buurvrouw schrijft onder meer: ‘De tijd verliep en ze kwam niet terug. Ik dacht al gauw: nee, dat kan niet. Ze is zo gek met de kinderen en die zomaar achterlaten… Nee, zo ken ik Alie niet.’ En ook: ‘We wilden er niet omheen draaien en hebben Henk gevraagd: kom eens praten. Ik zei tegen hem: Henk, wij willen er niet om liegen hoe erg ik het vind. Zolang Alie niet terug is, zeggen wij: Alie is nooit het erf afgegaan, er is een ongeluk gebeurd.’

Visbeen is aangenaam verrast dat het onderzoek waarop hij door de jaren heen steeds heeft aangedrongen, er nu toch is gekomen. ‘Dan is al mijn werk toch niet voor niets geweest,’ zegt hij vandaag in het AD.

Meningen kinderen verdeeld
Volgens Judith, één van de kinderen van Alie en Henk, zijn de meningen onder de kinderen echter verdeeld. Judith was nog geen 4 jaar oud toen haar moeder verdween. ‘Ik heb me ooit natuurlijk wel afgevraagd wat er is gebeurd, maar nu niet meer,’ zegt ze. ‘Ik ben gelukkig. Als er iets wordt gevonden, denk ik niet dat het zal bijdragen aan mijn geluk.’

‘Sterker nog: dat zou mijn leven tot een puinhoop kunnen maken. Ik was zo jong toen mijn moeder verdween. Ik ben blij dat mijn vader ons zo heeft opgevoed als hij heeft gedaan. Maar mijn zus staat er anders in. Zij is blij dat het weer wordt opgerakeld. Zij wil weten wat er is gebeurd.’

Reactie Peter R. de Vries
Misdaadverslaggever Peter R. de Vries reageert vandaag via Twitter op het nieuws over de heropening van de zaak. ‘Mooi dat een cold caseteam – eindelijk, eindelijk – nader onderzoek doet naar de verdwijning van Alie Spruit uit Haastrecht in 1988!’, schrijft hij.

En ook: ‘Ik heb me in de loop der jaren vaak bemoeid met verdwijning Alie Spruit, maar toen was niemand geïnteresseerd. Familie en politie niet. Dat politie nu zoekt bij woning van verdwenen Alie Spruit geeft aan dat men in familiekring zoekt. Klassiek.’

© anp.
© anp.
Contact

Ik ben helaas niet aanwezig.Maar u kunt mij een email sturen en ik neem zo snel mogelijk contact met u op.