January 20, 2021 Info@joostvisbeen.nl
Nieuws
GOUDA - Op een nacht vindt een voorbijganger die zijn hond uitliet een dode man voor het stadhuis van Gouda.
Home / Nieuwe misdaadroman Joost Visbeen
Back to News

GOUDA – Op een nacht vindt een voorbijganger die zijn hond uitliet een dode man voor het stadhuis van Gouda.De man blijkt door misdrijf om het leven te zijn gebracht. De man had ernstig hoofdletsel tengevolge waarvan hij is overleden. Het is het begin van de vierde politieroman ‘Het lijk voor het stadhuis’ van geboren Nieuwe-Tongenaar Joost Visbeen, nu woonachtig in Gouda.

Joost Visbeen signeert zijn boeken 10 september bij Spar Klapmuts in Nieuwe-Tonge.

Joost Visbeen signeert zijn boeken 10
september bij Spar Klapmuts in
Nieuwe-Tonge.
Foto: Cora de Boed

Het blijkt de veertigjarige Boskoper Thijs Colla te zijn. Het is een bekend figuur in het uitgaansleven van de Goudse binnenstad. Hij werkte in de bouw en was een verwoed duivenmelker die met zijn postduiven mooie prijzen pakte op wedvluchten vanuit onder andere Frankrijk.
Rechercheur Rus van Sint Annaland en zijn jonge assistente Elza de la Fontaine van het oude bureau aan de Houtmansgracht moeten de zaak oplossen. Tijdens het onderzoek meldt een getuige dat hij in de Naaierstraat twee mannen had gezien die een heftige ruzie met elkaar hadden. De een was in de richting van de Markt gelopen en de ander was roekeloos met een oude gele Volvo weggereden. Later zou die Volvo een rol spelen bij het onderzoek naar het misdrijf omdat bij een gehouden buurtonderzoek de auto die nacht op de Markt werd gesignaleerd. Een andere getuige meldt dat hij die nacht op het bordes van het stadhuis twee mannen had gezien die met elkaar aan het ruziën waren. Eerder op de avond was er ruzie geweest in een café in de Lange Groenendaal en daar was de Boskoper met zijn vrienden door de politie uit verwijderd. De ruzie ging om een meisje met wie de Boskoper verkering had gehad en die het had uitgemaakt. Een massagesalon aan de Naaierstraat speelde een dubieuze rol in deze zaak. De rechercheurs worden ook geconfronteerd met kwade praktijken in het postduivenwereldje waar dure kweekduiven uit de hokken verdwijnen, waaronder een diefstal aan de IJsseldijk in Gouda.
Rus en Elza verpozen regelmatig in hun stamkroeg, De Herberg die onder het stadhuis is gelegen en waar Blonde Leentje de scepter zwaait. Leentje is ook niet van onbesproken gedrag, maar heeft zich met zijn vrouw Lies opgewerkt tot een waardige kroegbaas. Zijn kroeg wordt bezocht door lieden van allerlei allooi en Blonde Leentje heeft zijn oren op de juiste plaats zitten en daar doen de rechercheurs hun voordeel mee. De rechercheurs besluiten te infiltreren in het duivenmelkerswereldje. Zij hielden er rekening mee dat de diefstal van dure kweekduiven in België en Nederland een rol in de moord zou kunnen spelen. Zij boeken bij deze undercover actie verbluffende resultaten, maar ze maken ook huiveringwekkende taferelen mee. Dan worden ze geconfronteerd met een tweede moord en bij de undercoveractie dragen ze ook bouwstenen aan voor een oude moord waarbij een douanier in de grensstreek door een smokkelaar werd doodgeschoten.
De moord op de Boskoper krijgt een verrassende ontknoping waarbij het middeleeuwse slagwapen, een goedendag, een belangrijke rol speelt. De rechercheurs trekken alle registers open om tot de oplossing van de zaak te komen. Als lezer maak je mee wat de realiteit van criminaliteit is en hoe rechercheurs die bestrijden of behoren te bestrijden. Als lezer beleef je heel veel, dus geen slap verhaaltje.
Joost Visbeen signeert zaterdag 10 september van 10.00 tot 14.00 uur zijn nieuwste uitgave bij Spar Klapmuts te Nieuwe-Tonge. Ook zijn de boeken verkrijgbaar bij Bruna Middelharnis.

Contact

Ik ben helaas niet aanwezig.Maar u kunt mij een email sturen en ik neem zo snel mogelijk contact met u op.